3 Koolhydraatarme diëten

Het idee van een koolhydraatarm dieet is simpel: minderen met koolhydraten en op zoek gaan naar gezonde vervangers. Denk aan eiwitten en onverzadigde vetten. In elk geval zijn er diverse diëten gebaseerd op het koolhydraatarme idee.

Op zich is het genoeg om een goed koolhydraatarm receptenboek te raadplegen en te hanteren bij het afvallen. Maar wanneer je meer richtlijnen wil, kan het helpen om een van de drie onderstaande diëten te volgen. We leggen je kort uit wat deze diëten precies zijn en hoe ze je helpen om op koolhydraatarme wijze af te vallen.

Dash dieet

Een Dash dieet gaat nog verder dan gewoon koolhydraatarm afvallen. Het richt zich op de afname van allerlei welvaartsziekten, zoals een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. De basis van Dash is echter gezonde voeding en die voeding is vaak koolhydraatarm.

Ook kijkt het Dash dieet heel streng naar zout. Zout in eten is not done en wordt dus ook geweerd. Je zou kunnen zeggen dat Dash een strengere variant is van een normaal koolhydraatarm dieet, maar wel eentje met een medische achtergrond. Je werkt met een Dash dieet niet alleen aan het verbranden van vet, maar vooral aan het algemene idee van gezonder gaan leven. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Atkins dieet

Het was in de jaren zeventig van de vorige eeuw dat dokter Robert Coleman Atkins het koolhydraatarme dieet introduceerde aan de rest van de wereld. Aan de hand van allerlei onderzoeken bracht hij in kaart hoe mensen kunnen afvallen middels koolhydraatarme gerechten en deed hij voorstellen om dat te verbeteren.

Intussen zijn veel mensen zijn voorbeeld gevolgd en op de koolhydraatarme wijze afgevallen. Als je dus wil weten waar de meeste theorieën van een koolhydraatarm dieet vandaan komen, kun je het beste een Atkins-dieet gaan volgen.

Paleo dieet

Net als Dash gaat ook het Paleo dieet een stapje verder. Paleo heeft geleerd van de manier waarop onze verre voorouders aten en dronken. Dat schijnt een stuk beter geweest te zijn dan wat wij nu doen, want er was veel minder sprake van ziekte. Mensen aten in die tijd rauwe producten en alleen natuurlijke producten. Geen brood en dergelijke, maar vruchten en vlees.

Door Paleo te volgen duik je in de voedingsleer van die tijd en ontdek je mogelijkheden om van onze verre voorouders te leren. Het Paleo dieet is onder meer geliefd in Amerika, maar heeft ook een groot bereik in Europa.

Je kunt met Paleo niet alleen veel gewicht verliezen, maar ook nog eens een stuk gezonder gaan leven. Wie Paleo gaat naleven moet er echter wel rekening mee houden dat dit aardig wat gevolgen kan hebben voor je ritme. Want Paleo is vrij streng en niet alle producten zijn in de supermarkt te koop.

Waarschuwing

Het kan zijn dat je in de eerste weken van je dieet ontdekt dat je niet meer afvalt, maar juist zwaarder wordt. Dat is een bekend verschijnsel bij dit dieet. Het houdt in dat je lichaam spiermassa aan het aanmaken is en vocht vasthoudt. Dit is een goed teken, want het dieet slaat aan. Het zal echter maar tijdelijk zijn dat de weegschaal geen verschil aangeeft. Binnen de kortste keren zal je zien dat de spiermassa ook weer vet gaat verbranden en je nog sneller zal afvallen. Houd het dus even vol!

Conclusie

Of je nu kiest voor een Dash dieet of een Atkins dieet of liever de Paleo wijze gaat volgen, de basis van deze diëten is koolhydraatarm. Heb je geen zin om Atkins te volgen of vind je het te duur? Weet dan dat een gewoon koolhydraatarm dieet (aan de hand van koolhydraatarme recepten en weekmenu’s) ook prima volstaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.