E-smoking als alternatief voor roken – tast dit de conditie ook aan?

Het is bij iedereen bekend dat roken de conditie ernstig aan kan tasten. Het is erg ongezond en de kans op ziekten als longkanker wordt enorm vergroot. Een kwart van de rokers haalt zijn/haar pensioen niet! Ook rokers weten het, maar ze zijn zeer gehecht aan hun lekkere sigaret.

Er ontstond veel discussie toen de e-sigaret werd gelanceerd. Deze vorm van roken is gebaseerd op e-liquids, dit zijn dampstoffen – overigens in talloze smaken verkrijgbaar – die worden gerookt in plaats van de zo schadelijke tabak. Er werd beweerd dat dit misschien een goed en schadeloos alternatief zou zijn voor roken. Maar de meeste mensen dachten dat de gezondheid er wel degelijk ook door zou worden aangetast, omdat er dan misschien minder, maar toch ook zeker wel veel schadelijke stoffen inzitten.

Bij e-sigaretten is de hoeveelheid nicotine die wordt gebruikt hanteerbaar. Verschillende e-liquids bevatten verschillende hoeveelheden nicotine, en je kunt ook nicotinevrij roken met e-sigaretten. Nicotine is, doordat het zo verslavend is, misschien nog wel de meest gevaarlijke stof op het gebied van roken.

Nadat er steeds meer bekend is over elektrisch roken, blijkt dat het minder schadelijk is dan gedacht. Het is veel minder schadelijk dan gewoon roken. De mate van nicotine maakt natuurlijk nog wel veel verschil. Maar, het blijkt dat er 4000 andere schadelijke stoffen zijn die wel in gewone sigaretten zitten, maar in e-sigaretten ontbreken. Zoals ik noemde is vooral tabak heel schadelijk.  Door de afwezigheid hiervan, en van vele andere schadelijke stoffen voor de longen, is e-smoking (naar schatting) 700 keer minder schadelijk voor je gezondheid dan de gewone sigaret. Het onderhouden van een goede conditie is daarom met e-smoking nog goed mogelijk!

Voor mensen die willen stoppen met roken is de e-sigaret een waardevol alternatief. De mate van nicotine is hanteerbaar, waardoor je het rustig kan afbouwen en dus waarschijnlijk minder last zal hebben van afkickverschijnselen, dan wanneer je abrupt met roken zou stoppen. Daarnaast kan de e-sigaret toch nog wel dat rustmoment of genotmoment bieden wat veel rokers ook gewoon erg prettig vinden om af en toe te hebben. Tenslotte is e-smoking een veelzijdig alternatief, doordat je eindeloos kan variëren in smaken e-liquids, en zo kun je altijd weer genieten van iets nieuws. Wil je stoppen met roken? Dan is dit dus zeker het proberen waard!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.