Eiwitrijk voedsel en het eiwitdieet

Wat is de reden dat eiwitrijk voedsel zo belangrijk is?

Je hoort het natuurlijk al aan de naam, eiwitrijk voedsel, je zal het al wel verwachten, het is rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, van eiwitten gaat je lichaam groeien en worden beschadigingen aan spieren hersteld. Je lichaam heeft dus eiwitten nodig.

Er zijn meerdere soorten eiwitrijke voedsels

Je kunt eiwitten in twee groepen opdelen, dierlijk en plantaardige voeding, de dierlijke eiwitrijke voeding is vooral te vinden in melk, kaas, vlees en vis dat terwijl plantaardige voedingsstoffen aan te treffen zijn in onder andere brood, noten en peulvruchten. Genoeg keuze dus als je een eiwitdieet volgt maar ook zeker gewoon lekker als je een krachtig eiwitrijk ontbijt wilt nuttigen.

Het principe van het eiwitdieet is simpel: alle dagelijkse maaltijden worden vervangen door gerechten met eiwitrijk voedsel. Het doel van het eiwitdieet is de inperking van de inname van koolhydraten – notoire dikmakers. Producten die rijk zijn aan koolhydraten worden vervangen door eiwitrijk voedsel.

Het dieet gaat daarbij uit van het zogenaamde ketoseproces:  als je weinig koolhydraten binnenkrijgt, gaat je lichaam je eigen vet verbranden om de hersenen van voldoende brandstof te voorzien.  De hersenen functioneren op glucose en deze glucose, die het normaal uit de koolhydraten haalt, haalt je lichaam nu uit je vet. Daarmee is meteen ook het grote nadeel van het eiwitdieet genoemd: het ketoseproces is een noodgreep van je lichaam om de hersenen van voldoende energie te voorzien. Het is daarom niet helemaal gezond. Het grote pluspunt is dat je met het eiwitdieet wel snel afvalt. Wat dat betreft heeft het zijn succes bewezen.

Het eiwitdieet en eiwitrijk voedsel

Afvallen met het eiwitdieet die je aan de hand van vier blokken. De basis van het dieet is eiwitrijk voedsel.

  • In Blok 1 zie je het meeste resultaat: je valt zeer snel af. In deze fase eet je alleen speciale eiwitproducten in combinatie met verse groente.
  • In Blok 2 eet je in toevoeging op het eiwitrijk voedsel en de verse groenten ook een maal per dag vlees, vis of een vegetarisch product. In dit tweede blok neem je maximaal 1200 kcal per dag tot je, met minimaal 70 gram aan eiwitten en maximaal 50 gram aan koolhydraten.
  • In Blok 3 komen de koolhydraten langzaamaan weer terug op het menu. Ook blijf je nog steeds eiwitrijk voedsel tot je nemen. Het is mogelijk dat je ook in deze derde fase nog gewicht verliest, maar in de meeste gevallen blijf je op gewicht.
  • In Blok 4 hervat je het normale eetpatroon. Ook wordt aangeraden gezond te blijven bewegen. Je blijft op gewicht.

Verantwoord afvallen

Tijdens de eerste drie blokken van het eiwitdieet volg je vier weekmenu’s met eiwitrijk voedsel. Deze menu’s kun je eventueel verlengen als je het gevoel hebt dat je niet voldoende afvalt. Maar het is belangrijk dat je uiteindelijk weer teruggaat naar een normaal eetpatroon (Blok 4) – mét koolhydraten. Dat is namelijk wel zo gezond voor je lichaam. Als het goed is blijf je ook na het dieet op gewicht. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende goede voedingsstoffen tot je blijft nemen en gezond blijft bewegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.