Hoe belangrijk is slaap voor een (top)sporter?

Een goede nachtrust is erg belangrijk om de volgende dag goed te functioneren en met een goed gevoel de dag te beginnen. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. We omen namelijk vaak niet aan de aanbevolen hoeveelheid slaap. Dit kan de nodige effecten hebben op jouw prestaties. Weet jij welke gevolgen een slechte nachtrust voor jouw lichaam hebben en wat jij hier tegen kunt doen?

Hoe belangrijk is een goede nachtrust?

Een goede nachtrust is in veel gevallen cruciaal voor jouw prestaties de volgende dag. Toch staat de hoeveelheid slaap die je nodig hebt niet vast. Niet iedereen heeft namelijk evenveel slaap nodig. Dit hangt van veel verschillende zaken af. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, stress, lichamelijke belasting en of iemand een drukke of ontspannen dag heeft gehad.

Dan het belang van goede slaap. Tijdens het slapen is jouw lichaam heel actief. Lichamelijk herstelt jouw lichaam zich van de fysieke activiteiten van de dag ervoor, terwijl je geestelijk misschien wel actiever dan overdag bent. Toch heb je voldoende slaap nodig om de volgende dag ook goed uitgerust wakker te worden. Deze lichamelijke en geestelijke “oplaadperiode” kan namelijk het verschil betekenen tussen een topprestatie en een minder resultaat.

Wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust?

Een slechte of mindere nachtrust uit zich vaak door prikkelbaarheid en het verlies van alertheid. Vooral deze verminderde alertheid kan uiteindelijk een nadelige invloed hebben op jouw (sport)prestaties. Met voldoende motivatie en een inzet van 110% kan je de meeste vermoeidheid meestal nog wel opvangen, maar zonder een goede nachtrust zal je altijd met een achterstand beginnen.

Wat kan je tegen een slechte nachtrust doen?

Merk jij dat jouw sportprestaties onder jouw slechte nachtrust lijden, dan zijn er meerdere dingen die je kunt proberen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen jou helpen om sneller en rustiger in slaap te vallen.

Ook een goed bed kan hieraan bijdragen. Een slecht matras kan een goede nachtrust soms flink in de weg zitten. Zorg er dus voor dat je een matras of boxspring hebt waarvan jij zeker bent dat het jou een goede nachtrust zal bezorgen. Wil jij optimaal presteren, begin dan bij jouw nachtrust!

Leave a Reply

Your email address will not be published.