Is de groei van golfen voorbij?

Nederland telt 350.000 geregistreerde golfers. De afgelopen jaren is het aantal golfers in Nederland flink gestegen, maar de stijging blijkt nu niet hard genoeg geweest te zijn. Golfers geven tegenwoordig steeds minder geld uit, omdat de sport verschoven is van een elite sport naar een normale sport voor de algemene bevolking.

“Na een paar mooie decennia met sterke groei, lijken we nu terecht te komen in stagnatie. Sommige golfbanen hebben daar echt last van”, zegt Hidde Verschuur. Hij runt golfbaan Haverleij in Den Bosch, maar onderzocht ook voor de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) hoe de banen aan klantenbinding kunnen doen. “De golfsport is stevig gegroeid. Vooral in de jaren 80 en 90 zijn er veel golfbanen bijgekomen, maar de branche is er niet in geslaagd de grote stroom aan zich te binden. Mensen werden te weinig ‘gekoppeld’ aan andere mensen.”. De reden dat men niet vaak meer op de club te vinden is, is waarschijnlijk dat er nog maar weinig met vrienden gespeeld wordt. Zo zijn er 200 golfbanen in Nederland, maar lijkt het met alle golfbanen de verkeerde kant op te gaan.

Het probleem bij veel golfers is dat zij niet actief genoeg zijn. Vooral mensen die niet bij een club aangesloten zijn, spelen jaarlijks te weinig rondjes. Dit houdt in dat er te weinig geld wordt uitgegeven op de banen, waardoor de clubs uiteindelijk verlies gaan lijden. Mensen kiezen tegenwoordig steeds vaker voor de 9-holes variant in plaats van de 18 holes. Dit komt door tijdgebrek, waardoor er dus uiteindelijk ook minder geld wordt uitgegeven.

Goflvakanties zijn meer in trek

Daartegenover staat dat er steeds meer mensen op golfvakantie gaan deze zomer. Zo zijn er veel populaire vakantiebestemmingen om te gaan golfen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een golfvakantie naar Spanje te boeken om heerlijk in de zon te liggen en daarnaast goed te genieten van een mooi potje golf. Spanje is ongetwijfeld één van de ultieme golfbestemmingen voor ervaren en beginnende golfers, met zijn prachtig aangelegde golfterreinen en luxueuze resorts. Het zuiderse klimaat zorgt voor een bijzonder aangenaam vakantiegevoel tijdens het golfen in het mooie Spanje. De Spanjaarden zelf zijn ook echte golfers, dus verbaast het niet dat de talrijke golfbanen er piekfijn uitzien en voorzien zijn van een uitstekende service.

Leave a Reply

Your email address will not be published.