Welke sport is het beste voor mijn kind?

Als ouder weet je dat sporten voor je kind gezond is. Je wilt dat hij lekker rondrent en zijn energie kwijt kan. Maar er zijn zo vreselijk veel sporten die een kind leuk kan vinden, dat het soms moeilijk is een keuze te maken. Voordat een kind zich helemaal in iets stort, je al een compleet voetbaltenue of paardrijset hebt aangeschaft, en daarna blijkt dat ze toch iets anders willen… is natuurlijk zonde.

Maak kennis met verschillende sporten

Op school krijgen kinderen al een basis mee van welke soorten sporten er allemaal zijn. Dit zijn echter vooral de basis sporten, want het is onmogelijk om alles te doen en door te nemen met kinderen. Vooral balsporten zullen kinderen al van alles van weten. Toch kan een wedstrijdje op school spelen, heel anders zijn dan bij een club. Ga samen met je kind zitten en vraag welke sporten hij allemaal leuk vind. Deze zet je in een rijtje op een papiertje. Het is ook mogelijk om je kind met sporten die hij nog niet kent kennis te laten maken. Of – als je kind het moeilijk vindt- stel wat gerichte vragen, zodat jij een rijtje kan maken. Denk bijvoorbeeld aan of een binnen of buitensport leuker lijkt. Of een teamsport of een solo sport, etc. Als er een rijtje compleet is, vraag je je kind om een top 5 te maken van de sporten die hem of haar het leukste lijken. Nu heb je een uitgangspunt. Veel verenigingen zijn echt de beroerdste niet en geven je de kans om gratis een keertje mee te doen bij een proefles. Op die manier krijgt je kind écht mee hoe het bij die vereniging in zijn werk gaat. Door dit voor de top 5 sporten te doen, kan je kind daarna opnieuw een top 5 maken. Misschien vallen sommige sporten zelfs wel helemaal weg!

Neem het karakter van je kind mee in de keuze

Dat voetbal voor jongens en ballet voor meisjes een stereotypering is, is zeker duidelijk. Het hangt namelijk geheel va het karakter van je kind af. Barst je kind van de energie, of is deze meer rustig? Is je kind verlegen, of is het een brutaal aapje? Als je kind rustig is, zal een individuele sport misschien de eerste keuze zijn. Maar misschien is het juist slimmer om dat voor een teamsport te gaan. Zo leert je kind ook nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kennen en zal deze misschien wel uit zijn schulp kruipen. En als je kind motorisch niet zo goed is, kan een balsport of vechtsport misschien wel iets zijn om dit te trainen.

Zorg er in ieder geval voor dat je kind het naar zijn zin heeft. Doe je kind niet op een sport ’omdat het moet’. Hierdoor zal je kind er ook minder goed in zijn, waardoor de zelfvertrouwen daalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.