Zo verklein je de kans op sportblessures

Sporten is gezond, dat is algemeen bekend. Het is dan ook niet gek dat er miljoenen mensen sporten. Jong en oud, mannen en vrouwen, sport is er voor iedereen. Toch kan sporten ook leiden tot vervelende blessures. Jaarlijks lopen er ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders een sportblessure op. Het is daarom belangrijk dat je op een goede manier gaat sporten, zeker wanneer je na lange tijd weer begint. 

Zorg voor een goede opbouw

Starten met sporten, betekent niet dat je direct voluit moet gaan. Het is verstandig om je training rustig op te bouwen. Je lichaam is niet gewend aan deze intensieve belasting en heeft hier tijd voor nodig. Hoe langer je bezig bent, hoe makkelijker het zal gaan en dan kun je jouw training ook wat uitbreiden of je lichaam wat meer gaan belasten. Heb je besloten te starten met hardlopen? Maak dan gebruik van een hardloopschema. Op de website van SKS Fysiotherapie Assen vind je verschillende trainingsschema’s voor beginners, een gemiddelde hardloper en gevorderden. Op deze manier kun je jouw training op een verantwoorde manier opbouwen.

Maak gebruik van het juiste materiaal

Je zult het niet geloven, maar verkeerd trainingsmateriaal zorgt ook voor sportblessures. Zo zijn er verschillende sporters die verkeerd schoeisel hebben om hun sport te beoefenen. Zo hebben hardloopschoenen vaak een goede sport demping en dat is erg belangrijk bij het rennen. Ook valpreventie materialen zijn belangrijk. Denk bij het paardrijden aan een cap of bij het wielrennen aan een helm. Informeer vooraf altijd naar de juiste materialen om blessures te voorkomen.

Vergeet de warming-up niet

Een warming-up voorafgaand aan de training is erg belangrijk. Je maakt je spieren warm en deze worden dan soepeler en gaan beter samenwerken. Na een warming-up ben je fitter en kun je sneller reageren. De warming-up zorgt er eigenlijk voor dat de bloedsomloop op gang komt en de spieren en pezen goed warm worden. Ook stofwisselingsprocessen verlopen ook sneller, waardoor je spieren sneller aan de nodige zuurstof en energie komen.

Verbeter je techniek

Een andere oorzaak voor sportblessures, is het ontbreken of tekortkomen van techniek in de sport. Een verkeerde techniek kan namelijk voor blessures zorgen. Het is dan ook aan te raden om bijvoorbeeld eerst wat tennislessen te nemen voordat je gaat tennissen of start met hardlopen bij een atletiekvereniging. Een goed techniek verkleint immers de kans op blessures!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *