Veilig trampoline springen

 

Trampolines zijn geliefde speeltoestellen bij kinderen. Niet veel kinderen hebben de luxe dat ze een trampoline in de tuin hebben staan. Dat komt omdat een trampoline wel heel veel ruimte in beslag neemt. Een trampoline is ook best wel duur om aan te schaffen dus daarom kan ook niet ieder kind een trampoline hebben. Kinderen met een trampoline in hun tuin hebben vaak vriendjes en vriendinnetjes over de vloer, want iedereen wilt natuurlijk trampolinespringen.

Je kunt veel verschillende spellen doen op een trampoline. Zo kun je bijvoorbeeld met een bal op de trampoline of met een springtouw. Of je kunt salto’s oefenen met elkaar. Vaak kunnen alleen kinderen die op turnen zitten salto’s. Als de andere kinderen dit nadoen dan gebeuren er wel snel ongelukken omdat zij dit vaak niet kunnen.

Met trampolines gebeuren er sowieso wel vaak ongelukken. Het blijkt dat botbreuken bij kinderen vaak veroorzaakt worden door ongelukken op de trampoline. Zo was er een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat in 9 jaar tijd er 1 miljoen kinderen bij de spoedeisende hulp terecht kwamen door een ongeluk op de trampoline. De botbreuken waren vaak op de onderarm of in de elle boog. Waarschijnlijk omdat kinderen zichzelf hiermee opvangen als ze vallen. Dit soort breuken zijn vaak ernstig en moeten soms op operatieve wijze verholpen worden. De rug en nekwervel breuken kwamen ook voor en dit zijn natuurlijk de ergste breuken. Deze breuken kunnen levenslange schade veroorzaken.

Trampoline springen is dus best wel een gevaarlijke sport, maar kinderen hebben er veel plezier van. Je kunt de risico’s beperken. Je kunt de bepaalde regels aanleren op de trampoline zodat er minder ongelukken gebeuren. Als de trampoline niet heel groot is dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat er maar een kind tegelijk op mag. Zorg ook dat er geen rare voorwerpen om de trampoline heen liggen waar ze op kunnen vallen. Wil je het nog veiliger maken dan kun je ook een veiligheidsnet voor trampoline aanschaffen. Dit zorgt ervoor dat kinderen in ieder geval niet meer van de trampoline af kunnen vallen. Het oogt alleen wat minder mooi in je tuin, maar de veiligheid is belangrijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.